Wat is Scouting?

laat-je-uitdagenScouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van het land met 90.000 jeugdleden en 30.000 vrijwilligers. Er zijn in Nederland 1300 Scoutinggroepen. Wereldwijd telt Scouting 38 miljoen leden verdeeld over meer dan 200 landen.

Scouting biedt kinderen en jongeren een plezierige en uitdagende vrijetijdsbesteding. In dit Scoutingprogramma wordt in actief samenspel met leeftijdsgenoten, geïnspireerd op het buitenleven, een bijdrage geleverd aan de vorming van de persoonlijkheid. Scoutingleden leren samenwerken, verantwoordelijkheid nemen, organiseren, creatief te zijn en verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen.

De activiteiten zijn erop gericht dat, naarmate de kinderen ouder worden, de begeleiding afneemt en hun zelfstandigheid toeneemt.· Scouting is een vereniging met een missie· Scouting biedt jeugd plezier, uitdaging en structuur· Scouting maakt jongeren maatschappelijk actief· Scouting leert kinderen wat respect, zelfstandigheid en samenwerken betekent· Scouting werkt preventief

Waarom Scouting?

Bij Scouting spelen kinderen buiten, ravotten in het bos, rond het clubhuis of op een schip! Zo’n 90.000 kinderen beleven bij Scouting de tijd van hun leven! Ze krijgen namelijk de kans en de ruimte om lekker wild te doen. En ze mogen helemaal zichzelf zijn. Geloofsovertuiging, cultuur, een beperking of een kind dat ietsje meer aandacht nodig heeft dan een ander, iedereen kan en mag meedoen! Ieder kind is bij Scouting welkom om op een leuke, avontuurlijke manier zijn of haar mogelijkheden te ontdekken!

Leeftijdsgroepen

Speltakken, zo noemen we bij Scouting de verschillende leeftijdsgroepen. Want ook al ben je bij Scouting welkom van je 5e jaar tot je 23e (en langer als leider of plus-scout), dat wil natuurlijk niet zeggen dat al die mensen van al die leeftijden alles samen doen.

Nee, je bent gewoonlijk bezig in je eigen groepje met kinderen of jongeren van ongeveer je eigen leeftijd, en daar beleef je je wekelijkse avonturen, toegespitst op wat voor jouw leeftijd spannend en mogelijk is.

Scoutingactiviteiten

Elke Scoutinggroep biedt activiteiten voor verschillende leeftijden. Leeftijdsgenoten vormen een speleenheid. Zo kan iedereen zich op zijn eigen niveau ontwikkelen. Naarmate kinderen ouder worden, stromen ze door naar de volgende leeftijdsgroep. Vanaf 5 jaar zijn kinderen van harte welkom bij een van de 1.300 Scoutinggroepen. In bijna elke gemeente is wel een Scoutinggroep te vinden!Per leeftijdsgroep zijn er keuzemogelijkheden voor water-, land-, of luchtscoutinggroepen . Aansluiten bij een muziekgroep, een multiculturele groep of een groep waar kinderen terecht kunnen met een beperking, behoort ook tot de mogelijkheden.

Deskundige leiding

Ongeveer de helft van de 30.000 Scoutingvrijwilligers is leidinggevende bij een Scoutinggroep. Zij doen dit voor hun plezier en zetten zich voor meer dan 100% in. Niet zonder verplichtingen overigens. Leidinggevenden zijn getrainde vrijwilligers, enthousiast en boordevol ideeën voor avontuurlijke spelvormen, speurtochten en uitdagende outdoor-activiteiten. Na een basistraining blijft de leiding zich verder ontwikkelen door vervolgtrainingen en workshops. De rol van de leiding hangt af van de leeftijdsgroep en de aard van de Scoutinggroep. Naarmate kinderen ouder worden, doet de leiding een stapje terug. Zo helpt Scouting kinderen bij hun ontwikkeling!

Voor meer informatie over Scouting Nederland, bezoek www.scouting.nl