Het ontstaan van Scouting (in Nederland)

Scouting is in Engeland ontstaan. In het begin van de vorige eeuw had de Engelse officier Lord Baden-Powell (plaatje bovenaan) een spel voor de jeugd bedacht. Om dat spel te testen werd er in 1908 op Brownsea Island een proefkamp georganiseerd. Dit proefkamp was het begin van Scouting. Binnen twee jaar waren er meer dan honderdduizend Scouts. Dit succes bleef in Nederland niet onopgemerkt. In 1910 verscheen van de hand van Willem van Hoytema het boekje 'Op Hollandse Jongens, naar buiten' met daarin veel ideeën uit 'Scouting for boys' van Baden Powell.

Scouting in Nederland begon in 1910. In dat jaar werden de eerste Verkenners-troepen gevormd in een paar steden. De eerste landelijke organisatie werd ook in 1910 opgericht: de Nederlandse Padvinders Organisatie. De NPO ging in 1915 samen met de Nederlandse Padvinders Bond en heette van toen af De Nederlandse Padvinders (NPV). De NPO en NPV waren voor jongens van alle godsdiensten, maar desondanks richtten de Rooms-katholieken hun eigen organisatie op in 1938, de Katholieke Verkenners, hoewel de twee organisaties op veel gebieden samenwerkten. Scouting voor meisjes begon in 1916 met de oprichting van het Nederlands Meisjes Gilde, later omgedoopt tot Nederlands Padvindsters Gilde (NPG). Deze werd later gevolgd door een aparte Katholieke organisatie, de Nederlandse Gidsen Beweging.

Gedurende de 2e Wereld Oorlog werden alle Scouting activiteiten verboden door Nazi-Duitsland, maar veel Scoutinggroepen gingen in het geheim door. Veel Scouts gingen bij het verzet of hielpen anderen door de verschrikkingen van de oorlog heen. Na de oorlog kwam Scouting snel weer terug en werd weer net zo populair als voor de oorlog. In 1973 zijn NPV, NPG, KV en NGB gefuseerd tot een organisatie genaamd Scouting Nederland. De Engelse naam Scouting werd toen gekozen om niet de voorkeur te hoeven geven aan de naam van een van de oorspronkelijke organisaties.

Hoogtepunt van de vooroorlogse geschiedenis van Scouting in Nederland was de 5e Wereld Jamboree die in 1937 werd gehouden te Vogelenzang (Noord Holland). Dit was tevens de laatste Wereld Jamboree waar Baden-Powell zelf nog bij was (hij overleed in 1941).

Scoutingvereniging de Struners

Scoutingvereniging "de Struners" is gestart in december 2008. Leden komen uit Stedum en omgeving, zoals Bedum, ten Boer, Middelstum, Loppersum. Stedum ligt precies tussen Groningen, Delfzijl, Slochteren en Uithuizen in, en blijkt in een behoefte te voorzien. Onze vereniging is klein maar fijn, met veel aandacht voor elk kind. We zijn zoveel mogelijk buiten en kamperen dan ook in elk seizoen. We kennen de bevers (5 - 7 jaar), welpen (7-11 jaar), scouts (11-15 jaar), explorers (15-18 jaar) en de roverscouts, de doorstroom vanuit de explorers. We zijn bezig een dienstenstam op te richten, van “niet-spelende leden". Zij sympathiseren met scouting en staan de vereniging met raad en daad terzijde.