Scouting is in Nederland de grootste jeugd- en jongerenorganisatie. Scouting biedt een leuke en spannende vrijetijdsbesteding en voor ieder kind een veilige en leerzame speelomgeving en uitdagende activiteiten voor jongeren.

In stedum is er al bijna 10 jaar een Scoutinggroep. Benieuwd naar wat Scouting nu precies is?

In dit stukje wordt aan de hand van de letters S C O U T S uitgelegd waar scouting zich op richt.

Lang geleden, al meer dan 100 jaar, begon Baden Powell met “Scouting for boys”. Daar zijn vervolgens heel veel varianten op gekomen, in Nederland bestaat de visie uit de letters SCOUTS: samen, code, outdoor, uitdaging, team en spel.

Samen

Scouting doe je samen. Het is geen individuele vrijetijdsbesteding. En je doet het samen met scouts over de hele wereld, want scouting is een wereldorganisatie.

Met samen wordt ook “voor de maatschappij” bedoeld. Bij jonge kinderen herken je dat nog niet zo, maar de 4 mei herdenking is een zichtbaar moment waarop je de bijdrage van scouting ziet. Ook aan de natuurwerkdag levert scouting een belangrijke bijdrage, waar we als dorp ook weer plezier van hebben. Samen is ook binnen je speltak(leeftijdsgroep) en patrouille (team) te herkennen, want samen bouw je en speel je.

Code

Code, cultuur, tradities. Ze zijn belangrijk bij scouting. We dragen allemaal een Scoutfit en/of een das. Daaraan kun je scouts herkennen. En bij iedere opkomst wordt de Struners vlag gehesen en de yell geschreeuwd.

Er zijn badges die je kunt verdienen, die je weer op je bloes of kampdeken kunt naaien. Een andere traditie is ‘overvliegen’. Dat gebeurt als je naar de oudere speltak (=leeftijdsgroep) gaat. Er zijn verschillen tussen de groepen hoe dat gaat, maar duidelijk is dat het een bijzonder moment is waarop je laat zien dat je eraan toe bent, en ook dat je afscheid neemt van je oude groep. Groepsgevoel is belangrijk, en binnen een groep werk je samen.

Enkele maanden na het overvliegen, of als je net nieuw bent, wordt je ‘geïnstalleerd’. Dat betekent dat je een belofte aflegt, dat je je gaat houden aan de scoutswet en dat je belooft dat iedereen op je kan rekenen. Die belofte leggen ook leiding en bestuur af, en dat maakt je extra bewust van het feit dat je iets voor de ontwikkeling van een ander kunt betekenen.

Outdoor

Soms speel je wel eens binnen. Als het rotweer is. Of te koud en het leuker is om koekjes te bakken of te minipionieren of te knutselen voor een scoutingthema. Maar meestal zijn de scouts, of het nu bevers zijn of explorers, buiten. Speurtochten door het Stemer bos of de omgeving (want dat bos is niet zo groot natuurlijk), pionieren met houten palen en touw, vlaggenroof of een ander bosspel. En natuurlijk kamperen. In ieder geval een week tijdens de zomervakantie als zomerkamp, maar ook weekendjes tussendoor en natuurlijk het Noordelijk Pinksterkamp in Marnehuizen. En er zijn ook plannen om ook een keertje in de winter te kamperen. Zo wordt er ook vanuit de scouting regio een Poolkamp georganiseerd.

Uitdaging

#Laatjeuitdagen. Scouts gebruiken het te pas en te onpas. Maar het is ook zo’n mooie kreet. Het staat voor uitdaging, uitdagende activiteiten doen, maar ook voor grenzen verleggen, je persoonlijk ontwikkelen. Iedere week iets anders doen. Scouting is afwisselend, van een keertje zwemmen tot aan toneel, van iets maatschappelijks in de buurt doen tot een hike lopen in een omgeving die je niet kent.

Team

Scouting staat bol van teams. In teams worden de dingen opgepakt. Maar eigenlijk begint dat al bij de welpen. Welpen worden in nesten ingedeeld, met zo’n 5 tot 7 welpen. Eentje is de gids en eentje is de helper. En die mogen dan met het nest een uitdaging aangaan. Het werken met nesten stimuleert de teamgeest en de leiderschapstalenten van de kinderen. Natuurlijk worden de kinderen hierin begeleid.

Spel

Scouting kun je ook zien als een grote leerfabriek. Iedere week leer je wel wat nieuws, maar we noemen het niet-formeel leren. Want het gebeurt met spellen. Uitvinden hoe een spel is opgebouwd, tactiek bedenken hoe je kunt winnen, teamgeest als je samen voor een uitdaging staat. Een spel doen is ontspannend, inspannend en vaak wordt er ook veel gelachen. Spelen is ook een belangrijke uitlaatklep, naast het zittende leven op school en de sociale media. Al kan ook scouting niet meer zonder, en wordt Facebook en de groepsapp ook weer ten goede van de vereniging ingezet. Maar nooit ter vervanging van lekker actief bezig zijn.